Fa asztal

Tel:+36 70 609-0784 | +36 70 609-0561

Email: info@igazifa.hu

Akác

akac

Gyorsan növő, tartós, szilárd fafajta. Aranysárga színe és gazdag rajzolata különleges atmoszférát teremt. Szíjácsa keskeny, világos zöldessárga, gesztje sötétebb zöldessárga színű, vörösesbarnáig változva. Az akácfa jellemző szöveti hibái tulajdonképpen a szépségei az erre fogékonyak számára: az egyenlőtlen évgyűrű szélesség, a színbeli tarkaság, a görcsösség és a bélkorhadás.

Éger

eger

Fája frissen döntve narancssárgásan vörös, a levegőn a kezdetben élénk szín halványodik, a sárgás színt elveszítve vörösesbarnává változik. A szíjács és a geszt színe egyöntetű, fája puha. A fínom szövetű melegszínű éger a tömörfából készült bútorok egyik legkedveltebbb fafaja Európában.(Nem alkalmas szabadban ,pl: kerti bútornak...).

Borovifenyő

borovifenyo

A szíjács és a geszt színe élesen eltér egymástól. A változó szélességű szíjács sárgásfehér. A friss geszt vörösessárga, fény hatására sötétedik; az öreg gesztfa színárnyalata vörösesbarna. Rajzolata markánsan csíkos, ill. lángokhoz hasonló.

 

Juhar vagy Jávor

juhar

Legértékesebb fafajaink közé tartozik. Színes geszt nélküli. Fájának fehér a színe, néha kissé sárgás árnyalatokkal. Egyik legvilágosabb fafajunk. Ritkán a bél körüli részen sötét színu álgeszt képződése van.

Bükk

bukk

A bükk a domb és hegyvidék fája. A tisztaságot jelképezi világos színével, homogén felületével. Színes, geszt nélküli fájának színe száraz állapotban enyhén vörösbe hajló fehér. (Ajánlott azoknak akik a természetes halvány színeket kedvelik).

Kőris

koris

Markáns rajzolata, nemes színe emeli lakása fényét. A világos, esztétikus rajzolatú fatestben a szíjács és a geszt általában alig különítheto el. Szíjácsa széles , világos, vörösessárgás-fehér, gesztje idosebb korban valamivel barnább. ( A natúr színek kedvelőinek).

Cseresznye

cseresznye

Elterjedési területe Nyugat- és Közép Európa. Szíjácsa keskeny sárgás vagy vörösesfehér, 3-5 cm széles. Gesztje vörösesbarna, zöldesbarna csíkoltsággal. A csíkoltság az évgyűrű korai pásztájában látható, dekoratív fája rendkívül értékes. Az egyik legrégebben használt bútoripari alapanyag. ( A meleg vörösesbarna színeket kedvelőknek).

Lucfenyő

lucfenyo

Egyenletesen sárgásfehér fa, a szijács és a geszt színe nem különbözik. Fény hatására sötétedik. Markánsan csíkozott illetve lángrajzolata van.

 

Dió

dio

A világ legértékesebb fái közé tartozik. Szíjács világos, sárgás-szürke,széles. gesztje sötétszürke, barnás árnyalattal. A gesztben szabálytalanul futó sötétebb vonalak láthatók. Félig gyűrűs likacsú fa. Bélsugarai finomak, szabadszemmel alig láthatók. Rendkívül dekoratív, rajzos. ( A sötét tónusok kedvelőinek).

Tölgy

tolgy

Rajzolata, színe és tartóssága miatt a legkedveltebb keményfa. (Szíjácsa keskeny, sárgásfehér, gesztje sárgásbarna. (A mélyebb, melegebb tónusok kedvelőinek ajánljuk).